Kralický Sněžník - bivak

22.-23.11.2021

Zpět na rok 2021.

Zpět na hlavní stránku.

Nechťáci

Středa

S Lukáškem jsme si naplánovali bivak a když u nás nebyl sníh tak zajedeme na Kraličák, tak jsme vyrazili ve středu. Dorazili jsme do Dolní Moravy a vyrazili pěšky kolem 12 hodiny. Bylo krásně jasno a slunečno a teplota -5°C. Vyšlápli jsme sjezdovku až k chatě Slaměnka, tam jsme si dali borůvkové knedlíky a kofolu a pokračovali dál. Náš plán byl vrchol Uhlisko, který mi ještě chybí mezi tisícovkami. Šlapali jsme s batohy se spacáky tak jsme se docela táhli a tak jsme to vzali traverzovou cestou. Ale neměli jsme oblečení se někde hrabat v hlubokém sněhu a hlavně jsme chtěli bivakovat a být mokry by nebylo moc dobré. Tak jsme se vyprdnuli na Uhlisko a šlapali jen po té traverzové cestě, která byla upravená a pevná. Původní plán byl po Uhlisku jít po hřebenu až ke slonoj a tam přespat, ale sníh byl docela sipký a nevěděl jsem jak ta hřebenovka vypadá. Tak jsem ustoupil a zvažoval jak to provedeme. Nakonec byl návrch, že dojdeme po traverzové cestě až dolů pod Vilemínkou, tam si dáme jídlo a tak nějak padne tma. A dál uvidíme, ale pomalu můžeme dojít kje slonovi po tmě. A tak jsme to tak i udělali. Kolem půl šesté jsme došli pod Vilemínkou, kde jsem hledal přístřešek, ale ten už tam není a vedle je zlomený strom tak si myslím, že ho asi rozbil. Tak jsme si uvařili čínskou polévku a trochu čaje. Byla nám, ale už zima čekáním než se to uvaří. Podle teploměru bylo -12°C. Tak jsme pobalili věci a že půjdeme pomalu ke slonoj. Nikma jsme nespěchali a bylo jasno a bez větru. Rozsvítili jsme čelovky a šli a jednou jsme špatně odbočili, protože tam byla vejtá cesta od čytřkokly, ale to jsme se pak přesunuli na žlutou a pomalu v klidu šlapali nahoru. Občas malé pauzičky a kousek sušenky. Ke slonoj jsme už nespechali vůbec aby jsme nedošli moc spocený. U slona bylo nádherně jasno a bezvětří. Ale půl cesty jsme nosil Lukášoj batoh tak mě to taky dalo zabrat. Trochu mě překvapil nafoukaný sníh mezi zdmi základů staré chaty. Tak jsem musel odhrabat sníh aby jsem udělal místo. Ještě jsme uvařili trochu čaje a já připravil spaní pro Lukáše. Ten měl nafukovací karimatku, zimní spacák Montana, teplou vložku do spacáku a ještě jsem ho navlékl do bivaku. Boty ve spacáku atd. Já jsem měl jen nafukovací karimatku a zimní vojenský spacák. Ulehal jsem ve 21 hodin a snažil se zahřát nožky. Měsíc svítil jak na lesy a jinak bylo nádherně teploměr ukazoval -12°C.

Dolní Morava - vyraážíme cca 12 hodina.

  

Lukášek zkouší nové mačky.

  

Sjezdovka - šlapeme.

  

V dálce na nás kouká Kraličák.

  

Tohle nás ještě čeká.

  

Hlavně dobrá nálada a šlapeme.

  

Černá sjezdovka není zadarmo.

  

Sluníčko svítí a my šlapeme.

  

Sluníčko svítí a my šlapeme.

  

U Slaměnky dáváme borůvkové knedlíky.

  

A ještě kofolu - potřebujeme energii.

  

Nová vysutá lávka.

  

Nová vysutá lávka.

  

Sluníčko svítí a v pozadí Slaměnka.

  

Pod Vileménkou - vaříme večeři.

  

2x čínská polévka.

  

Večeříme něco před 18 hodinou - je už tma a teploměr ukazuje -12°C.

  

Malá pauza u Sněžné chaty.

  

Malá pauza u Sněžné chaty.

  

Hurá jsme u slona - Lukáš.

  

Já u slona - dva batohy.

  

Zde Lukáš už leží a teď budu připravovat spaná pro mě.

  

Příprava pelíšku.

  

Čtvrtek

Moc jsme toho v noci nenaspal.Ale přeci jen. Leželi jsme od 21 hodin do 7:15. Ráno bylo zataženo a menší vítr nás zasypával lekhým sněhem co byl kolem nás jinak nechumelilo. Nechtělo se vstát, ale pak jsem napůl vylezl ze spacáku a začal vařit čaj a k tomu zmrzlí croasant. Po snídani jsem musel nalézt do mých bot a začal jsme bali mé věci, pak Lukáš taky vylezl ze spacáku, ale to jsem mu musel obléknout kalhoty a nazout boty a zavázat a pak šel hodit do kolečka aby se zahřál. Pobali jsem všechny věci a oba zmrzlí jsme vyrazili k pramenu Moravy. Tak jsme potkali asi 4 turisti jinak nikoho. U slona jsme nejspíše spali sami - nikoho jsme neviděli. Na vrcholu přeci jen foukalo, tak jsme hodili fotku a šli rychle dolů. Pod slonem kde jsme zalezli do lesa, tak ž bylo pěkné, protože nebyl vítr. Poslutně jsme došli pod Vilemínkou, kde si velká parta lidí dávala pauzu, my jsme hodili sušenku a šlapali dál. Unavený jsme pokračovali dál až k přístřešku kde jsme si dali pauzu, uvařil jsem oběd - zase čísnké polévky. Přišla tam parta lidí na svačinku tak jsme pokecali. Odcházeli jsme kolem jedenácté. K autu jsme došli před 13 hodinou a nasedli a frčeli domů.

Po ránu se nám nechce z pělíšku - pořád -12°C.

  

Vařím ranní čaj a k tomu zmrzlí croasant.

  

Fakt je zima.

  

Lukáš ve spacáku snídá.

  

Naš bivak.

  

Hurá jsme na Kraličáku.

  

V pozadí rozestavěná rozhledna.

  

Ještě vrcholové foto u cedule.

  

Společná vrcholovka.

  

Lukáš a jeho batoh.

  

Dole v přístřešku - vaříme oběd.

  

Sušenka u Františkovi chaty.

  

Zamrzlí potůček.

  

Cesta údolím - šlapeme.

  

Konečně jsme u auta.

  

Konečně jsme u auta.

  

Cestou domů Lukášek odpočívá.

  

Trasa první den.

  

Trasa druhý den.

  

Závěrem

Za první den jsme ušli 16km a převýšení skoro 1000 metrů a druhý den 10km a převýšení jen 118m, Celkem tedy jsme ušli 26,17km v mrazu -12°C. Na Lukáše to byl super výkon. Tento výstup byl na Kralický Sněžník můj 40.

  

Zpět na rok 2021.

Zpět na hlavní stránku.


počítadlo.abz.cz